Gräddost
En ost som påtagligt påverkat vår matkultur är Gräddost. Denna feta (60+) mjuka, milda och svagt syrliga ost har nu funnits i Sverige i mer än 50 år. Osten, som formatmässigt har sitt ursprung i en-kilos Hushållsost, såg dagens ljus den 24 september 1952 på mejeriet i Boxholm i Östergötland.

Till Boxholms mejeri kom en driftig mejerist, Knut Hedqvist. Han blev mannen bakom denna nya skapelse. En av förutsättningarna var att man kunde förpacka osten i Cryovac och därmed slapp paraffinera den. Boxholm har fortsatt att producera Gräddost, som idag omfattar 25 procent av produktionen.

Knut flyttade vidare till Västervik och tog med sig recept samt kunskap. På Västerviksmejeriet började man tillverka Gräddosten i limpformat. När pizzan slog igenom i början av sjuttiotalet sökte pizzeriorna en svensk ost med god smältbarhet. Där passade osten perfekt. Gräddosten från Västervik blev från början favoriten hos pizzeriaägarna på grund av god smak och fin smältbarhet. Kunskapen spreds vidare till Åseda, som kunde börja sin lyckosamma produktion av små gräddostar.

Succén i Sverige för Gräddost gjorde att mejerierna i Norge också började tillverka osten. De blev så förtjusta i denna genuina svenska ostsort att de till och med tog namnet, med den svenska stavningen. Därför kan man idag köpa Gräddost i Norge med namnet "Norsk Gräddost"!