Alpindon - ost från Vancouver

I delstaten British Columbia, där Vancouver ligger tillverkas Alpindon, ”Gift of the Alpine”. Det är en fast ost som påminner om den franska Beaufort d’Alpage. Alpindon tillverkas bara på mjölk från sommarbeten. Den har en mjuk nötig smak och ett gyllene inre. Med längre lagring koncentreras smaken och söta kristaller utvecklas.

Altenburger Ziegenkäse - ko- och getost från Sachsen

Altenburger Ziegenkäse är en ursprungsskyddad ost från Sachsen och Thüringen i Tyskland, Råvaran är lokalproducerad getmjölk (minst 15 %) och komjölk. Mjölksorterna pastöriseras var för sig och blandas i ostkaret. Lite kummin tillsätts innan ostmassan fylls i formar. Osten saltas och lagras i 8-10 dagar. Under lagringen bildas ett vitt mögel (typ Camembert) på ytan. Osten är låg och vikten är 125 g om osten är halvmåneformad. Konsistensen är något torrare än hos Camembert. Smaken har en mild getmjölksarom.

Amerikansk ost - mest i världen

USA är det land i världen där det produceras mest ost. 450 stora ysterier i USA tillverkar mer än 25 % av världens ost. 2006 till-verkades 4,3 miljoner ton (jämför Sverige med 120000 ton). Vermont Shepherd är en av de äldsta och mest kända fårostarna. Dorset är av typ Taleggio och kommer från östra Vermont. Pleasant Ridge Reserve från Visconsin är en gruyère-ost gjord på opastöriserad mjölk. Humboldt Fog är en lagrad getost (chèvre) från Kalifornien.

Appenzeller - behandlad med vin

Appenzeller är en hård, rund ost som tillverkas i Appenzeller-regionen nära gränsen till Österrike. Där har den tillverkats i mer än 700 år. Numera produceras den på 65 bymejerier. Den har en typisk ljusbrun färg som beror på att ytan behandlas med en blandning av salt, kryddor och vin. Den har en stark ladugårdsarom och en speciell fruktig smak.

Asiago d´allevo - hårdost från nordöstra Italien

Asiago d´allevo är en hårdost, gjord på komjölk, från nordöstra Italien. Osten är rund och med en diameter på 30-36 cm. Ostens inre är ljust halmgult. Konsistensen är mjuk, men skivbar. Den har många små pipor. Smaken är nötaktig med en lätt syrlig eftersmak. Under lagring hårdnar osten och får en skarpare, fränare smak. Den lagras normalt i tre till fem månader.

Australiensisk ost - 100 sorters ost

Australien tillverkar mer än 100 olika sorters ost. Drygt 60 % av produktionen exporteras. Cheddar har varit och är den helt dominerande ostsorten. Invand-ringen från icke engelskpråkiga europeiska länder har dock medfört massor av nya ostsorter. Staten Victoria har 60 % av landets 3 milj. kor och är centrum för mjölk-produktionen. Ysteriet i Warrnambool är ett av de största och kan tillverka 160 ton per dag varav 40 % exporteras.

Banon - getost från Provence

Banon är en getost, som kommer från norra Provence. Den har tillverkats sedan 1300-talet. Osten är liten, endast ca 7 cm i diameter, 2-3 cm hög och väger ca 100 g. Osten tvättas med Eau.de-vie och förpackas i kastanjeblad, vilket bidrar till smaken. Den lagras ca 2 veckor före försäljning.

Beaufort - ost från franska alperna

Beaufort är en fransk ost från Savojen i västra alperna. Den på-minner om Gruyère, men är fetare och tillverkas av opastöriserad komjölk av raserna Tarine och Abondance. Den har en hård naturlig skorpa med kittyta. Osten är stor, 35-75 cm diameter och väger 20-70 kg. Den kännetecknas av sin konkava kant. Aromen är fruktig utan att vara överdrivet stark.

Bishop Kennedy - skotsk ost med maltwhisky

Bishop Kennedy kan sägas vara en ”skotsk Munster-ost”. Namnet kommer från en skotsk biskop på 1400-talet. Dock skapad på 1990-talet och tillverkad på opastöriserad komjölk. Det är en kittost som under mognadsprocessen tvättas med en blandning, som till stor del består av maltwhisky. Mogningstiden är tre till fyra veckor. Osten är platt, tårtlik och väger 1,3 kg. Krämig konsistens med utpräglad eftersmak.

Bitto - kan lagras i tio år

I Valtellinadalen i norra Lombardiet längst norrut i Italien tillverkas Valli del Bitto. Det är den enda ost i världen som kan lagras i mer än tio år. Osten är 40-50 cm i diameter, 9-12 cm hög och väger 9 till 20 kg. Den produceras från 1 juni till 30 september. Bitto är en ko-mjölksost, men med tillsats av 10-20 % getmjölk, vilket bidrar till den speciella smaken. Ostformarna av trä medverkar också till ostens arom.

Boilie - getostbollar från Irland

Boilie getostbollar tillverkas för hand på ett gårdsmejeri i Irland. Getmjölken pastöriseras långsamt. Ystningen sker i små ostkar. Ostmassan dräneras i ostdukar av muslin. Sedan saltas ostmassan, formas till små bollar och förpackas i plastburkar med solrosolja, örtkryddor och vitlök. Denna metod ger ostbollarna en ovanligt lång hållbarhetstid. Bra som salladsost och på grillen.

Brie - vitmögelost från 1407

Brie omtalas så tidigt som 1407 och är en vitmögelost som mognar utifrån och in med hjälp av möglet, Penicillium candidum. Det gäller att äta eller rättare sagt njuta en Brie i rätt tid. Fransmännen säger att en god Brie bör sakta sippra fram – inte rinna. Aromen beskrevs som ”en del champinjon, en del grädde, en del cognac, en del jord ... med en aning tryffel ... och något av doften hos mogna Anjou-päron”.

Brie de Meaux - ostarnas konung

Efter napoleonkrigen genom-fördes den s.k. Wienkongressen 1814-15 för att ordna på kontinenten. Vid ett samtal mellan de två ledande politikerna, Talley-rand från Frankrike och Metternich från Österrike, påstod den förre att ingen ost i världen kunde mäta sig med Brie. Metternich föreslog då att varje land skulle anskaffa sitt lands bästa ostar för en ostbedömning. Mer än 60 sorters ost från olika länder bedömdes. Segern gavs till Brie de Meaux, som kröntes till ostarnas konung.

Brocciu - en färskost från Korsika

Brocciu är en färskost från Korsika. Man använder vassle från produktion av get- eller fårost. Till vasslen tillsätter man get- eller fårmjölk. Sedan värmer man upp blandningen till ca 90°C. Då koagulerar även vassleproteinerna. Ostmassan formas därefter i små formar. Brocciu är krämig och mild och används ofta i matlagningen.

Brännmärkt ost - Västerbottensost

Under decennier kronmärktes Västerbottensosten genom att ett W med krona brändes in i osten. Detta var ett bevis på att osten var godkänd. Varje ost blev kontrollerad.

Denna märkning upphörde 1974.

Caciottona - en ost med hösmak

Caciottona är en hård, rund, smakrik ost på 2,5 kg från Piavedalen i Italien. Den är tillverkad av ekologisk getmjölk. Den skall lagras i minst 60 dagar, men kan också lagras i upp till ett år. Efter några månaders lagring täcker man ostens yta med färskt hö från området utanför ysteriet vilket ger osten en markerad smak av gräs och en söt arom. Konsistensen är kompakt och till en viss grad spröd.

Camembert - döpt av Napoleon

I två franska lexikon från 1708 och 1741 nämns Camembert som den bästa av ostarna i Normandie. Sitt namn påstås osten ha fått av Napoleon när han gjorde ett uppehåll i den lilla staden Camembert. Han smakade och ropade sedan med hög röst: ”Detta skall vara min ost, Camembert!” Det sägs att han sprang upp och kysste uppasserskan som serverade honom denna ost.

Cantal - en stor, rund fransk ost

En av Frankrikes äldsta ostar är Cantal från regionen med samma namn i Centralmassivet. Osten är gjord på komjölk, rund och kan väga 45 kilo. Den är tät och har alltså inga hål. Den har en mjölkig arom och nötsmak med en angenäm kvardröjande syrlighet. Ostens yta är våtbehandlad och har en smak kittsmak. Den lagras upp till ett och ett halvt år, men vanligen under sex månader.

Capra Honey Goat - getost från Vallonien

Capra Honey Goat är en getost från det franskspråkiga Vallonien i Belgien. Den är fast nog att skära men ändå tillräckligt krämig att kunna bredas på ett bröd. En droppe söt belgisk honung är tillsatt och ger osten en antydan om sötma vilket är extremt tilltalande för gommen. Den söta aromen mildrar elegant den typiska getsmaken.

Casio Cavallo - ost för en romersk kejsare

Om kejsar Antonius Pius berättas det att han var så förtjust i schweizerost, att han föråt sig till döds på den osten. Kejsar Augustus var en lika stor ostälskare, men kanske klokare, och var speciellt betagen i Casio Cavallo, som fortfarande tillverkas i Italien. Vid tillverkningen av den osten värms ostmassan så högt att den blir plastisk och kan formas till vad som helst, t.ex, frukter av olika slag.

Cheddar - på svenskt vis i Kvibille

Sveriges första Cheddar har anor från 1926 och tillverkas än idag mycket hantverksmässigt och med ett unikt recept på Arla Foods mejeri i Kvibille i södra Halland. Ostarna kläs i en duk för hand. Duken ger osten dess karaktäristiska utseende. Osten finns långlagrad, 12-14 månader. Under lagringen mognar cheddarn och smakämnena utvecklas, så den blir ännu fylligare och mera aromatisk.

Cheddar - världens mest imiterade ost

Cheddar är världens mest imiterade ost. Den har sitt ursprung i den engelska byn Cheddar i sydvästra England. Den nämns i Domedagsboken och kan härledas tillbaka till romartiden. Originalet är cylinderformad och väger ca 27 kg. Osten är tät, dvs saknar runda pipor, men skall ha sprickor. Den skall ha en syrlig smak och kan lagras länge. Den smälter lätt och är således en bra matlagningsost.

Chèvre - en fransk getost

Chèvre (Obs! stavningen) är samlingsnamnet för fransk getost. Chèvre är det franska ordet för get. Osten säljs oftast i tjocka avlånga rullar. Osten är kritvit, har en mjuk, något grynig konsistens som är bredbar. Vanligtvis mycket mild och en aning salt. Pröva gärna Chèvre lätt grillad på frasigt bröd. Att smälta osten i såser till pasta och grönsaker är ett annat alternativ.

Chimay - en trappist-ost

Trappistmunkarna i Scourmont i Belgien skapade 1876 osten Chimay. Den framställs genom att ost-massan pressas utan att hettas upp. Den har en naturlig yta och lagras fyra veckor i en klosterkällare. Den är rund med en diameter på 21 cm och en vikt på 2,2 kg. Konsistensen är krämig och smaken frisk samt gräddig. Osten serveras med fördel tillsammans med ölet Chimay.

Danablu - en dansk klassisker

Danablu uppfanns på 1920-talet, som ett alternativ till Roquefort, av mejeristen Marius Boel. Han fann att om mjölken homogeniserades fick osten en krämig konsistens, en mer rund och pikant smak samt en arom fylld av nyanser. Visuellt är osten karakteriserad av en vacker, nästan regelbunden marmorering. Danablu mognas i 5-6 veckor och vänds var tredje dag.

Edamer - salt och rund

Traditionell Edamer känns igen på sin runda form och sitt karakteristiska röda vax, som endast förekommer på exportosten. I Holland säljs osten med sin tunna gula skorpa. Den är något magrare än ordinär hårdost. Konsistensen är därför lite fastare och något elastisk. Smaken är mild. Den är saltare än vanlig svensk hårdost.

En vacker ost - Grevé

En vacker ost är en bra ost!
Här en läcker Grevé:

Ekte Geitost - en smakrik mesost

Ekte Geitost är trots namnet inte vanlig getost utan mesost, som kallas brunost på norska. Den tillverkas av en blandning av getvassle, getmjölk och getgrädde. Man kokar först in blandningen i en vakuumindunstare och fortsätter processen i en gryta med lock. Ekte Geitost har en sötaktig, karamell-liknande smak med en tydligt smak av getmjölk. Fetthalten är 27 %. Förutom som ett pålägg på bröd och våfflor passar osten utmärkt till såser för kött och vilt.

Feta - endast i Grekland

Feta är en av de äldsta ostarna i världen. 2006 fick Grekland ensamrätt på namnet Feta. En Fetaost får sedan dess bara innehålla fårmjölk, eller en blandning av får- och getmjölk (minst 70% fårmjölk), salt och löpe. Feta lagras minst två månader för att uppnå den önskade smaken och konsistensen.

Fikonets löpe - i Grekland

Grekerna, som var högt kultiverade kände väl till tekniken med löpeenzym. Man använde dock ofta bl.a. extrakt från fikonträdet. Homerus skriver ”snabbt nu den vita mjölken stelnar av fikonets löpe”. Aristoteles beskriver närmare hur det gick till. Man gjorde ett snitt i fikonträdets bark, samlade upp den avrinnande saven i en ulltott, sköljde av denna i en mjölkskvätt och använde sedan denna mjölk som löpetillsats.

Fourme d'Ambert - blåmögelost från Romartiden

Fourme d'Ambert är en av Frankrikes äldsta ostar och daterad till Romartiden. Den tillverkas i regionen Auvergne. Det är en blåmögelost, som oftast tillverkas av pastöriserad komjölk, men av även av opastöriserad. Formatet är cylindrisk och höjden är nästan dubbelt så stor som diametern. Vikten är 2,2 kg. Jämfört med en vanlig blåmögelost är konsistensen mera elastisk och kompakt.

Frieskaas - syrad med kärnmjölk

Friesekaas är en holländsk kryddost, som är besläktad med Gouda. Det speciella är att man syrar komjölken (kan också vara opastöriserad) med färsk kärnmjölk i stället för vanlig mjölksyrakultur. Ostmassan kryddas med nejlikor. Osten är cylindrisk med 40 cm i diameter, höjden är 10 cm och den väger upp till 20 kg. Det finns också en mager variant, som är tillverkad av skummjölk. Lagras minst 6 mån.

Gamalost - en norsk mögelost med anor

Gamalost är en norsk mögelost med rötter från vikingatiden. Namnet kommer av att den i gamla tider lagrades på ”stølen”, mjölk-platsen en bit från gården. Gamalost är gjord på skummjölk och därför extra mager (1 %) och rik på protein (50 %). Osten mognar utifrån och inåt med hjälp av mögelkulturen Mucor Mucedo. Smaken är säregen, robust, skarp och aromatisk. Osten är saftig, grov och kan skäras med kniv. Kryddat brännvin passar bra att dricka till.

Gorgonzola - 1000-årig italiensk ost

Gorgonzola började tillverkas omkring år 1000. Enligt sägnen anlände en gång en herde med sin hjord till den lilla byn Gorgonzola, inte ligger långt från Milano. Han lämnade en del av aftonmjölken tillsatt med löpe i ett kärl. Nästa gång han kom fann han i kärlet en blåådrig välsmakande ost. Tillverkningen ökade efterhand och osten blev populär även utanför Italien. Redan på 1870-talet exporterades betydande kvantiteter till England.

Grekland - nr 1 i ostkonsumtion

Grekland bäst på ost!

Sverige ligger på sjunde plats i Europa när det gäller ost-konsumtion per person och år, med 18,5 kg. Av detta är 13 kg hårdost. Värst är Grekland där varje person petar i sig 28,9 kg varje år. Orsaken är deras gigantiska konsumtion av Feta-ost. Frankrike är nr två med 22,5 kg och Tyskland på tredje plats med 21,7 kilo. I Japan är det klent med osten; bara 1,9 kg per person och år. Men Sydafrika är ändå sämre med sina 0,8 kg.

Grevé - den yngsta svenska osten

Grevé® är den yngsta av våra verkligt svenska ostar. Osten utvecklades på mejeriernas ostförsöksstation i Ö-vik. 1963 startade tillverkningen på mejeriet i Ö-vik samt på mejerierna i Bollnäs och Hudiksvall.

Det är propionsyrakulturen som ger Grevé-osten den söta, nötliknande smaken och de fina stora piporna (hålen).

Grubeost - lagras 35 meter djupt

Grubeost (Riberhus) är en dansk rundpipig kittost (30%/50+), som lagrats mer än fyra månader 35 meter under jorden i de mer än 1000 år gamla kalkgruvorna i Mønsted, väster om Viborg. Med en luftfuktighet på nästan 100% och en konstant temperatur på 8 grader är det en perfekt plats att lagra osten i. Osten har en egen kraftfull smak och med en nötaktig eftersmak.

Gruyère - stalldoft och honung

Gruyère har sitt ursprung i Schweiz, men tillverkas också i Frankrike. I Schweiz tillverkas den av opastöriserad mjölk från området runt staden Gruyère. Osten är fast men en aningen mjukare än Emmentaler. Vanligen finns ett begränsat antal små pipor. Gruyère har inslag av stalldoft och honung. Ostsorten finns också i Frankrike, men kallas då Gruyère de Comté.

Gräddost - en pizzaost

En ost som påtagligt påverkat vår matkultur är Gräddost. Denna feta (60+) mjuka, milda och svagt syrliga ost har nu funnits i Sverige i 55 år. Osten, som formatmässigt har sitt ursprung i en-kilos Hushållsost, såg dagens ljus den 24 september 1952 på mejeriet i Boxholm i Östergötland.

Gårdsost - överallt i Sverige

Kanske semestern kan bli en resa i Ost? Runt om i landet finns gårdsmejerier som tillverkar ost.
Passa på och styr bilen ut på landet och köp ost tillverkad i liten skala. Där kan du hitta ost som du normalt inte finner i din vanliga livsmedelsbutik.

På denna hemsida finns länkar till hemsidor för 50 gårds-mejerier från Niilivaara i norr till Tommarp i söder. I tillägg finns det 50 gårdsmejerier till som inte har hemsidor. Dessa får du hitta ändå.

Halloumi - en grillost från Cypern

Grillad Halloumi är gott på grillen. Ursprunget är Cypern och fårmjölk. Numera tillverkas den också av get- och komjölk över hela östra Medelhavsområdet. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären får osten genom att ostmassan upphettas i vassle. Halloumi kan grillas och stekas utan att den smälter och får en krispig yta och ett varmt, mjukt inre.

Harzer Käse - En ost med musik

Harzer Käse är en mager (< 3 % fett) surmjölksost som tillverkats i bergsområdet Harz i Tyskland sedan slutet av 1700-talet. Det är en liten rund kittbehandlad ost på bara 25 gram. Osten smakar bäst som Handkäs´ mit Musik, vilket betyder att man skär tjocka skivor av lagrad ost och häller över en marinad av ättika, olja, lök, kummin och peppar. Den smakar bäst till fullkornsbröd med öl eller äppelvin som dryck.

Havarti - en dansk klassiker

Havarti är uppkallad efter Havartigården nära Holte norr om Köpenhamn. Ostpionjären Hanne Nielsen ägde gården och skapade denna ost i mitten av 1800-talet. Havarti är inspirerad av Tilsiterost, som härstammar från Öst-Preussen Havarti är grynpipig, smidig, krämig och lätt syrlig. Smaken är mild och präglad av kittflora. Den kan också vara smaksatt med kummin.

Herrgård - Hur skapades den?

För 221 år sedan kom en schweizisk ostmästare till slottet Marsvinsholm utanför Ystad för att göra Emmentaler. Kopian blev inte så bra. Dock gav den grunden för herrgårdsosten. Och på godset Bjärka-Säby i Östergötland inleddes1882 utvecklingen av vår moderna Herrgård®.

Herve - berömd ost från Vallonien

Från Vallonien kommer Belgiens mest berömda ost, Herve. Den kommer från staden med samma namn. Den görs på opastöriserad komjölk, är en kittost och påminner om Limburger. Form och storlek liknar en tegelsten. När osten är ung är den söt, men blir kryddig och stark när den lagras. Vällagrad passar bröd och mörkt öl bäst.

Holy Cow - en ost från Louisiana

Holy Cow - Vache Santé är en gräddost, tillverkad av komjölk, från Bittersweet Plantation Dairy i Gonzales, Louisiana. Ostens blommiga yttre bidrar till den fantastiska smaken. Den väger ca ett kg och kan lagras upp till 10 till 12 veckor. Då den passar bra som ett komplement till hummer- eller ostronsoppa är det inte konstigt att den kallas Holy Cow.

Hushållsost - en ost från bondköket

Hushållsost är av litet format och tillverkas utan komplicerad utrustning för att pressa osten. Den är från början anpassad för att produceras hemma i köket med de hjälpmedel som finns där. Osten kallades ursprungligen för bondost, korgost, kilo-ost eller gårdsost. Från slutet på 1800-talet kallas den för Hushållsost, ett passande namn eftersom det var just i hushållet den tillverkades.

Hårdost - laktosfri

Det finns ingen laktos i hårdost. Till gruppen hårdost hör t.ex. Hushållsost, Herrgård, Gréve, Präst® och Svecia. Färskostar och mögelostar tillhör alltså inte de laktosfria ostarna.Vad händer med laktosen i mjölken när mjölken blir ost? Nästan all laktos blir kvar i vasslen (85 - 90 % av mjölken), när kaseinet samlats ihop och pressats till en ost. Den rest av laktos som finns kvar i osten behövs för att mjölksyrabakterierna skall förvandla laktosen till mjölksyra och koldioxid, som bildar piporna.

Jarlsberg - en vetenskaplig ost

Den norska osten Jarlsberg är förlagan till vår Grevé. Jarlsberg utvecklades vid Meieriinstituttet på Norges Landbrukshøgskole med start hösten 1955. Professor O. M. Ystgaard ledde utvecklingen. Avgörande för ostens smak och pipor är den propionsyrakultur som används. Jarlsberg har varit en succé från början. Redan 1961 startade exporten. Den är den mest sålda importerade osten i USA.

Julostar - lämpliga på julbordet

Med julost förknippar man vanligen Edamerostar eller Hushållsostar förpackade med rött vax eller röd plast. Men lämna dessa olagrade ostar för mera välsmakande varianter på julbordet.

* Kvibille Cheddar – från Halland
* Gruyère – en stark Schweizare
* Stilton – Engelsk blåmögelost
* Emmentaler – Finsk specialitet
• Präst® – Allerum och 1878
• Herrgård® – Marsvinholm

Kaffeost - tradition i Tornedalen

Kaffeost tillverkas av ett gårdsmejeri i Kangos i Tornedalen. Det är en ost som görs på traditionellt sätt av standardmjölk, vispgrädde och ostlöpe. Kaffeosten görs i dag mest på båda sidor om Torne älv. Man skär osten i tärningar och lägger dessa i en kaffekopp. Häll över nykokt kaffe och rör om. Passar också i stället för Halloumi. Strö lite salt på.

Kalasost - från Ånge

Sundsvalls Mjölkcentral byggde ett mejeri i Ånge som var klart 1949. Mejeriet fick läggas ner redan 1961 och mjölken överfördes då till Sundsvall.

Man tillverkade ost i Ånge. En ost hette ”Kalasost” och tillverkades 1955-58. Den var i limpformat och vägde mellan 3 och 4 kg och var en variant av den klassiska Tilsiterosten. Den förpackades i aluminiumfolie med guldtryck för att främja försäljningen.

Kefalotiri - klassisk grekisk hårdost

Kefalotiri anses som grunden till grekiska hårdostar. Namnet kommer av att ostens form påminner om ett huvud (kefalo). Den tillverkas av opastöriserad får- och/eller getmjölk. Den mognas i 2-3 månader, väger ca 10 kilo och är nästan helt vit inuti och har oregelbundna hål. Den är salt och smaken är mycket pikant. Eftersom osten är mycket hård passar den väldigt bra som rivost.

Keso - svensk cottage cheese

KESO® är Arlas varumärke för cottage cheese sedan 1958. Cottage cheese är en grynig färskost. Ostmassan ystas av mjölk med mjölksyrakultur och löpe. För att höja smaken blandas ostkornen med en dressing gjord på mjölk, grädde och lite salt. Namnet kommer av att man tillverkade produkten i de små husen på landet på mjölken som var kvar efter smörtillverkningen. Första gången namnet användes var 1848.

Kryddost - Hur kom den till?

1892 publicerade mejerikonsulenten i Westerbottens Län, J. Cowan-Nyberg, en bok om "Om tillverkning af Westerbottens Sötmjölksost jämte normalritningar och virkesförslag m. m. till ost-mejerier". I den boken beskrivs varför man för länge sedan började tillverka kryddost.

“Tillverkning af kryddost är särskildt att rekommendera under de tider af året, då de flesta korna äro stadda i afsining, under öfver-gången från vinter till sommar-utfordring och tvärt om samt under dagar, då ostmassan af en eller annan anledning är syrlig eller på annat sätt felaktig, ty den mer eller mindre felaktiga smak, som af dessa orsaker meddelas osten, förnimmes mindre vid en tillsats av kryddor."

König Ludwig Bierkäse - en ölost från Bayern

Från hjärtat av de bayerska alperna kommer mjölken till König Ludwig Bierkäse. Osten lagras i närheten av slottet Neuschwanstein,
som byggdes av Ludwig II, som var kung av Bayern 1864-1886. Osten är gjord på opastöriserad mjölk och är halv-hård med små pipor. Under lagringen ytbehandlas osten med König Ludwig Dunkelbier (mörkt öl) och får därigenom sin typiskt fylliga, kraftiga smak.

Lagring av ost

Avsikten med lagringen är att osten skall få en bestämd lukt, smak och konsistens, att den önskade snittytan skall bildas samt att osten skall få ett ytskikt som skyddar osten under lagring och transport. Efter lakesaltingen eller direkt efter pressning, om osten ej lakesaltas, flyttas osten till ett färskostlager. Förvaringen på färskostlagret har till uppgift att torka ut ostens yta före vaxningen.

Lakesaltning av ost

Den vanligaste metoden att salta ost är att sänka ned den i saltlakebassänger, som har en salthalt på drygt 20 %. Beroende på storlek ligger osten i saltlaken från några timmar till 2-3 dygn. Saltet tränger in i osten och samtidigt avges vatten (vassle). Vattenhalten sjunker kraftigt i ostens yta. En hård och seg skorpa bildas. Den saltmängd som osten tar upp fördelas sedan i osten under lagringen. För en stor ost tar det flera veckor.

Limburger - omtalad tysk kittost

Limburger är en s.k. kittost där osten mognar från ytan och in i osten. Dess utomordentligt genomträngande lukt har givit upphov till påståendet att Jerome K. Jerome hade en Limburger i tankarna när han i sin berömda bok ”Three men in a boat” låter gräva ner en ost i närheten av en badort, som sedermera blir berömd för sin starka luft!

Liptauer – en ungersk fårost

Liptauer är en mjuk fårost från Ungern. Namnet är den tyska beteckningen för regionen Liptó, som osten härstammar från. Eftersom ungrarna gillar välkryddad mat så är Liptauer smaksatt med olika kryddor. Lök, kummin, capris och paprika är vanliga kryddor. Även ansjovis, Worcestershiresås och senap används. Man äter osten på bröd eller som fyllning i kalla rätter.

Löpe - Hur fungerar det?

När ostmästaren tillsätter löpet börjar den egentliga ostprocessen. Till 1000 liter mjölk behöver man 3 dl löpe. Den aktiva delen är enzymet chymosin. Löpet gör att mjölken stelnar (koagulerar). Efter 30 min vid 30°C är koaglet färdigt att brytas (skäras). Chymosinet påverkar även ostens mognad.

Mager ost - en svensk kanon-produkt

Mager ost är en svensk kanon-produkt!

Varför då?
1: den magra svenska osten är en verkligt bra produkt.
2: den magra svenska osten ett resultat av det andra världskriget. Det försämrade försörjningsläget under kriget medförde att man var tvungen att låta mjölkfettet istället bli till smör och vispgrädde.

Mer information finns på denna sida.

Magra ostar - efter julmaten

Magra ostar efter julmaten?
• Västan 5% - Mild, nötaktig
• Delite 5% - Mild, svagt sötaktig.
• Billinge Mager 10% - Mild.
• Kadett 10% - Smakrik, milt syrlig.
• Hushållsost 17% - Mild, svagt syrlig.
• Magré 17% - Smakfull, nötkärnelik
• Präst 17% - Stark, aromatisk, fyllig
• Riddar 17% - Något syrlig,
• Wästgöta Kloster Röd 10% - Fyllig, nötaktig, viss sötma.
• Herrgård 17% - Mild, fyllig

Manchego - Spaniens mest kända fårost

Manchego är Spaniens mest kända fårmjölksost. Den kommer från La Mancha, alltså Don Quijotes hemtrakter. Osten tillverkas i knubbiga cylindrar. Ytan är mörkt halmfärgad med ett utsirat mönster från ostformen. Ostens inre är mörkt elfenbensfärgat och fullt av små pipor. Konsistensen är fast. Doften är aromatisk och lite knäckig. Sherry passar att dricka.

Mascarpone - ingrediens i Tiramisu

Mascarpone, som ursprungligen kommer från Lombardiet i norra Italien, är mest känd som ingrediens i efterrätten Tiramisu. Tekniskt sett är Mascarpone kanske inte en ost. Man värmer grädde till ca 85°C. Därefter tillsätts vinsyra (tartaric acid) och rörs försiktigt. Sedan får blandningen vila i kyla. Sedan avskiljs vasslen och produkten kan förpackas.

Mejeri - Varför detta namn?

Om ett mejeri bara tillverkar ost kallar man det ett ysteri. Tillverkar mejeriet flera produkter kallas ostavdelningen för ysteri.
Mejeri kan vi härleda till tyskans Meierei. Den egentliga betydelsen är arrendegård. Meier är nämligen tyska för arrendator eller förvaltare. Mejeri kallas på tyska vanligen Molkerei, som kommer från det tyska ordet för vassle (Molke).

Mimolette - Charles de Gaulles favoritost

Mimolette var Charles de Gaulles favoritost. Den skapades under Ludvig XIV:s styre då kungen ville ha en fransk version av Edamer. Men för att skilja Mimolette från originalet så tillsatte man morotssaft så att den blev orange. Numera använder man den naturliga färgen Anatto. Osten skiljer sig också från Edamer genom att den är större, ca 20 cm i diameter och att den bara tillverkas i Flandern och Weppes i närheten av floden La Meuse.

Mjölkens sammansättning

Komjölk består till ca 87 % av vatten. Resten är fett, protein och laktos. Fetthalten är lägst på försommaren och högst på hösten. Genomsnittet är ca 4,2 %. Proteinet, som utgör ca 3,2 %, följer fettets variationer men skillnaderna är mindre. 80 % av proteinet är kasein (= ost). Det finns ca 4,9 % laktos och detta varierar inte nämnvärt under året.

Mjölksockerförjäsning - viktigt för ostkvaliteten

Mjölksockerförjäsningen (syrningen) är ett av de viktigaste momenten under osttillverkningen. Under ystningen kollas surheten (pH) hela tiden. Går syrningen för fort så tappas mer vassle av, mer vatten tillsätts. Därmed minskar mängden mjölksocker (laktos). Höjs temperaturen i ostkaret hämmas bakterierna. Dessa åtgärder gör att man når rätt pH i den färdiga osten och därmed rätt kvalitet.

Mjölksyrabakterier - ett måste

Efter pastöriseringen finns det få bakterier kvar av den ursprung-liga floran. Då syrningen av ostmassan är en av de viktigaste processerna måste mjölksyrabakterier tillsättas. Dessa omvandlar mjölkens laktos till mjölksyra. De innehåller även enzymer som sedan bidrar till ostens mogning. Den syrningskultur som vanligtvis används är i princip densamma som brukas vid tillverkning av filmjölk.

Montery Jack - klassiker i Kalifornien

Monterey Jack är en halvhård ost gjord på komjölk och vanlig i Kalifornien. Dess milda smak och smältbara konsistens gör Monterey Jack till en passande ost för smörgåsar och kryddstarka latinamerikanska maträtter. Folksägner om ost spårar ostens härstamning tillbaka till den gårdsostar som utgjorde en del av födan i Caesars arméer. En variant av dessa ostar fördes sedan till Kalifornien via Spanien av franciskanermunkarna.

Mozzarella - gjord på buffelmjölk

Äkta Mozzarella tillverkas på mjölk från vattenbuffel (Mozzarella di latte di bufala). Den produceras främst i området runt Neapel. Mozzarella görs även av komjölk, men på buffelmjölk får osten en mycket mjukare och mindre gummiartad konsistens samt en bättre smak. Genom upphettning, knådning och sträckning får den sin speciella konsistens. Mozzarella är den ursprungliga osten för pizza.

Munster - kittost från Alsace

Munster, från byn med samma namn, är en ursprungsskyddad kittost från Alsace. Benediktermunkar skapade osten på 1200-talet. När den mognar blir skorpan mörkt rödbrun med ett halmgult inre. Den har små pipor och en smidig och mjuk konsistens. Osten blir nästan krämig under mogningen. Doften påminner om stall och aromen har en kraftig, fyllig smak samt är lätt syrlig.

Norrbottensost - Västerbottensost i Norrbotten

Västerbottensostens framgång på 1910-talet lämnade inte norrbottningarna oberörda. Under 1920-talet började den tillverkas i Norrbotten. Till det yttre var den exakt likadan som Västerbottensosten. Även ”Norrbottensosten” märktes. Man använde sig av en oblat där ett ”N” omgivet av tre kronor var beviset på hög och godkänd kvalitet. Produktionen upphörde i mitten av 1960-talet.

Norsk mesost - brunost med getmjölk

Mesost heter brunost eller mysost på norska. Den klassiska brunosten är Gudbrandsdalsost. I mitten av 1800-talet gjorde den unga fäbodstintan Anne Hov något som den gången ansågs som slöseri. Hon blandade nämligen grädde i vasslen. Senare utvecklade hon osten genom att tillsätta getmjölk och då blev osten som vi känner den idag.

Norsk Sveitser - sedan 1815

Norsk Sveitser är en norsk variant av Emmentalerosten. Den har tillverkats sedan 1815. Osten är rund, med en diameter på 33 cm och väger ca 10 kg. Den påminner om Jarlsberg, men har större pipor. Konsistensen är något fastare. Smaken är kraftigare än hos Jarlsberg och skall vara sötaktig samt nötkärneliknande.

Norvegia - populäraste osten i Norge

I norska hem är Norvegia, ”gulosten”, den mest sålda osten. Längre tillbaka hette osten Norsk Gouda. 1962 döptes den till Norvegia. Den tillverkades första gången i Norge i början av 1860-talet. Norvegia finns både som rund vaxad och fyrkantig (skorpfri) i plastfilm. Smaken är mild och rund med en svag, lite syrlig arom. Den har små, runda pipor, diameter 3-8 mm.

Nøkkelost - kryddost från Norge

Nøkkelost från Norge är en hårdost där man tillsatt spiskummin och kryddnejlikor. Ursprunget är Leidenosten från staden Leiden i Holland. Staden har nycklar i stadsvapnet. Därför heter osttypen “Nøkkelost” i Norge, har funnits sedan mitten av 1800-talet och har blivit en typisk norsk ost. I originalet användes kummin i stället för kryddnejlikor.

Obazda - ölost från Bayern

Obazda kommer från Bayern och är en mellanmålsspecialitet som serveras på varje Biergarten i Bayern. Osten består av 30-60 % Brie och/eller Camembert samt Romadur och/eller Limburger, smör, färskost, kryddor, lök och salt. Även grädde kan tillsättas. Kummin och paprika är de traditionella kryddorna. Smaken är kraftig och pikant. Konsistensen är bredbar. Lätt kryddigt, ljust öl passar bäst.

Ost - en definition

Vad är ost? Populärt kan man säga:
Ost är en mejeriprodukt som tillverkas genom att
• mjölkproteinet, kasein, stelnar (koagulerar)
• en del av den vassle som bildas tas bort
• den erhållna ostmassan pressas samman till önskvärt format
• den erhållna osten konserveras genom att mjölksyra bildas
• osten lagras tills rätt konsistens och smak erhålles

Ost - enligt Bibeln

I Bibeln omnämns ost på flera ställen. I Första Samuelsboken kapitel 17 står om David som skulle lämna bröd till sina bröder som var i krigstjänst mot filistéerna. Fadern sade till David: ”Och dessa ostar skall du föra till deras överhövits-man. Du skall se efter om det står väl till med dina bröder och begära av dem en mottagningspant.”

Ost - enligt livsmedelslagen

Vad är ost?

Livsmedelslagen säger följande:
”Med ost förstås en färsk eller mognad produkt som erhållits genom att vassle avskiljts efter koagulering eller annan motsvarande behandling av mjölk eller av mjölkprodukt, såsom grädde, skummjölk eller kärnmjölk, eller av en blandning därav”

Ost - Varifrån kommer namnet?

Den romerska benämningen på ost, caseus, är sannolikt härledd från själva ostformen. En rundad form heter på latin ”capsa”. Den går igen i de flesta europeiska språk, det tyska Käse, italienska cacio, spanska queso, holländska kaas, engelska cheese. Det franska ordet för ost fromage har troligen grekiska rötter. Form heter på grekiska ”formos”. Eftersom romarnas erövringar aldrig omfattade de nordiska länderna kommer vår beteckning troligen från det indoeuropeiska ordstammen för ost, justa. Det lånades sedan in i finskan som juusto och i estniskan som juust. På fornsvenska hette det ostr och på forngutniska ustr. På isländska heter det ostur.

Ost från Ingemar Stenmarks födelseort

Långt innan Ingemar Stenmark vann sina guldmedaljer tillverkades guldost på mejeriet i hemorten. ”Tärna Gräddost” var namnet på en 60+ ost som tillverkades i Tärnaby under åren 1954-57. Den förpackades i en speciellt designad aluminiumfolie med guldtryck. Osten var rund, hade en diameter på 15-20 cm och en höjd på 5-8 cm. Kvaliteten på osten var tyvärr inte i klass med Ingemars skidåkning.

Ost i matlagning

1. Lagrad ost ger kraftigast smak
2. Riven ost smälter bättre än hyvlad
3. Högre fetthalt - smälter bättre
4. Rundpipig ost ger längre osttrådar än grynpipig ost
5. Fritera ost? Välj mager ost eftersom den smälter ut minst
6. Fryst ost lika bra som färsk
7. Koka inte soppor och såser med ost i. Osten kan bli grynig. Lägg i den mot slutet av tillagningen

Ost i svensk medeltid

Medeltidens ostproduktion finns väl beskriven av prelaten Olaus Magnus. Han var en framstående skriftställare, romersk-katolik och motståndare till protestantismen som Gustav Vasa införde. Han gick därför i frivillig landsflykt från 1524 och bosatte sig senare i Rom. Där fullbordade han 1555 en imponerande samling på 22 böcker , ”Historia om de nordiska folken”, på latin ”Historia de gentibus septentrionalibus”.

Ost och näring

Proteinet i ost är av hög biologisk kvalitet. Ost innehåller stora mängder mineralämnen och vitaminer. Hårdost är kalciumrikt. Två skivor innehåller lika mycket kalcium som ett glas mjölk. Ost också rikt på mineralämnena zink och selen. Bland vitaminerna är det framför allt B-vitaminerna ribo-flavin, niacin och B12 som är betydande. För laktosintoleranta är hårdost en viktig källa, framför allt för kalcium och vitamin B12.

Ost på Wienkongressen 1814-1815

Efter napoleonkrigen genomfördes den s.k. Wienkongressen 1814-15 för att ordna på kontinenten. Vid ett samtal mellan de två ledande politikerna, Talley-rand från Frankrike och Metternich från Österrike, påstod den förre att ingen ost i världen kunde mäta sig med Brie. Metternich föreslog då att varje land skulle anskaffa sitt lands bästa ostar för en ostbedömning. Mer än 60 sorters ost från olika länder bedömdes. Segern gavs till Brie de Meaux, som kröntes till ostarnas konung.

Ost skyddar tänderna

Att låta hårdost ingå eller av-sluta måltiden kan löna sig. Flera studier har visat att det finns ett samband mellan bättre tänder och ostkonsumtion. En förebyggande och behandlande effekt på tandhälsan tycks vara att äta cirka 25 gram ost per dag. Senare forskning tyder på att detta även gäller om osten är inkluderad i maten.

Ost vid Kristi födelse

Vid tiden för Kristi födelse stod ostproduktionen på en mycket hög nivå både kvalitativt och kvantitativt. I Jerusalem fanns då en gata som kallades ”osthandlarnas gata”. I Rom, som då var världens centrum, fanns vid det kända livsmedels-torget, Velabrum, stora ostlager. Sortimentet var mycket stort, praktiskt taget alla typer av nutida ost var representerade men givetvis under andra namn

Osten kommer från gudarna

Lyriska beskrivningar av ostberedning möter man i Iliaden. Enligt den grekiska sagan är osttillverkningen en så skön konst, att den måste härstämma från gudarna. Aristoios, son av Apollon, hade uppfostrats hos centauren Chiron som hade lärt honom ostberedningens konst. På Apollons uppdrag förmedlade han sedan denna kunskap till människorna.

Ostens konsistens

Konsistensen kan ge en bra indikation på vad slags ost man kan förvänta sig; ju mjukare ost desto högre vattenhalt Konsistensen står alltså i direkt relation till ostens vattenhalt även om andra faktorer också kan inverka. Dock kompliceras det hela av att ost förlorar vatten under lagringen. En del ostar kan vara mjuka när de tillverkas, men blir mycket hårdare när de mognat. Små getostar är ett bra exempel på detta.

Ostens tårar

Varför gråter osten?

Under mogningen bryts en allt större del av proteinet ned till aminosyror. När osten är lagrad i många månader kan mängden aminosyror bli så pass mycket att det blir vätska, ”tårar”, i piporna, speciellt i rundpipig ost.
Aminosyrorna bidrar starkt till den lagrade ostens smak. I vällagrad Greve, Herrgård, Präst och Västerbottensost kan detta förekomma relativt ofta.

Ostfondue

Den schweiziska ostfonduen från Neuchâtel var ursprungligen ett sätt att ta vara på gamla ostkanter och torrt bröd. När rätten sedan importerades till Sverige förvandlades den till en delikatess där endast de finaste ostarna, Emmentaler och Gruyère, dög. Idag vet vi att även en väl lagrad svensk hårdost som en väl lagrad Grevé eller Allerum Herrgård passar utmärkt att göra fondue av.

Ostfrämjandet

De osttillverkande mejeriföretagen i Sverige bildade 1996 en ideell förening som fick namnet Ostfrämjandet. Syftet är att bevara och bevaka varumärkesskydd för svenska kvalitetsostar, som Herrgård, Präst, Svecia , Grevé och Hushållsost. Andra viktiga uppgifter för Ostfrämjandet är att främja konsumtionen av svensk ost och kontrollera kvaliteten på ostarna vid s k referensbedömningar.

Osthyveln - en norsk uppfinning

Osthyveln uppfanns 1925 av Thor Bjørklund i Lillehammer. Hans yrke var möbelsnickare. Orsaken till uppfinningen var att han var irriterad över hur svårt det var att skära av osten snyggt. Produktionen startade 1927 i Lillehammer där osthyvlarna fortfarande tillverkas. Till dags dato har man tillverkat över 50 miljoner osthyvlar och man är den ledande tillverkaren i världen.

Oštiepok - fårost från Slovakien

Oštiepok är en traditionell rökt hård fårost som härstammar från Tatrabergen i Slovakien. Osten är skyddad av EU som en ursprungs-produkt. Formen är speciell, påminner om ett stort ägg. Den har gyllengul till gyllenbrun utsida på grund av rökningen och är smörgul inuti. Konsistensen fast och lätt spröd. Smaken är lätt syrlig med en typisk rökig arom.

Ostkaka - från Hälsingland

Ostkaka från Hälsingland skiljer sig från småländsk ostkaka. Så här gör man: Värm mjölken till 37°C. Tillsätt en redning av mjölk och vetemjöl samt löpe. Låt stå i 50-60 min. Ostmassan skiljs från vasslen. Sedan läggs ostmassan i formar, som placeras i ugnen och gräddas i ca 2 timmar vid 200°C. Före servering värms centimetertjocka skivor tillsammans med lite grädde i ugnen.

Ostkonsumtion

Varje år äter varje svensk 18,5 kg ost, varav 13 kg hårdost som Herrgård, Grevé. Men vi är inte bäst i världen. Det är Grekland som toppar med 28,9 kg. Det är grekernas stora konsumtion av Feta-ost som gör att de vinner ostligan. Frankrike är nummer två med 22,5 kg och Tyskland tar bronsplatsen med 21,7 kg. I botten hittar vi länder som Japan med 1,9 kg och Brasilien med 2,6 kg.

Ostsorternas indelning

Hur delar vi in ostsorterna?

• koaguleringsmetod för kaseinet
• mikroorganismer
• typ av textur (snittyta) i osten
• fetthaltsklass
• vattenhalt

Man brukar skilja mellan löpeost och syraost när det gäller att koagulera kaseinet. Det vi vanligtvis kallar ost är av typen löpeost. Färskost, som Keso, tillhör typen syraost.

Pascha - en rysk påskost

Pascha (ry: påsk) är en traditionell maträtt under påsken i den Rysk-Ortodoxa kyrkan. Den görs på färskost eller cottage cheese och man tillsätter bl a ägg, mandel, russin. Man formar osträtten i en speciell dekorerad ostform, som ser ut som en avhuggen pyramid. Formen skall symbolisera kyrkan. Den fyllda formen kyls och formen avlägsnas före servering.

Pecorino - parmesanost på fårmjölk

I mellersta och södra Italiens bergstrakter är kor ganska sällsynta. I stället har man mycket fårmjölk som man gör Pecorino av. Osten påminner om Parmesan när det gäller konsistens och utseende. Men Pecorino har en skarpare, kraftigare smak och är saltare. Lagringen är ofta 8-12 månader. Servera den riven eller hyvlad tillsammans med salami och bröd, som tilltugg med oliver eller på pastarätter.

Philadelphia - världens vanligaste färskost

Philadelphia är en färskost gjord enbart på grädde och mjölk. Den presenterades förstå gången 1880 i New York. Namnet har den fått av staden med samma namn. 1928 köpte Kraft varumärket. Den är idag världens mest sålda bredbara ost och finns i mer än 90 länder. Det säljs mer än 200000 ton per år. När osten lanserades i Sverige 1968 såldes den från speciella Philadelphia-bilar.

Port Salut - Ost av Trappistmunkar

Port Salut skapades 1816 av Trappistmunkar vid klostret Notre Dame du Port du Salut i nordvästra Frankrike. Det är en liten (2 kg), låg kittost med relativt mild smak med en orange yta. Den blev efterhand mycket populär och munkarna lät 1874 registrera namnet Port Salut®. Fram till 2005 tillverkades den på ursprungsorten Entrammes i Loiredalen. Numera tillverkas den i Lorraine.

Pressning - Varför det?

När ostmassan har överförts till ostformar börjar pressningen. Under den tiden fortsätter mjölksyrabildningen i osten. Avsikten i övrigt med denna pressning, den s.k. slutpressningen, är att
• osten skall få sin slutgiltiga form
• en sammanhängande ostyta skall bildas
• vassle pressas ur osten (formarna är därför utrustade med dräneringshål som vasslen kan pressas ut genom).

Prima Donna - en smak av kola

Prima Donna är en mager Gouda från Bodegraven i Holland. Den är lagrad minst ett år, krispig, lätt torr och söt. Smaken påminner om kola, hasselnöt och frukt. Man kan känna smak av Grevé, Parmesan och getmesost. Osten passar bra till smörgås, till dessert och till matlagning. Röda viner på Cabernet Sauvignon eller Zinfandel passar bra.

Provolone - populäraste osten i södra Italien

Provolone är den populäraste osten i södra Italien. Det är en ost av pasta filata-typ, som Mozzarella. I stället för att konsumeras medan den är ung behandlas den först med saltlake och hängs sedan upp för att torka. Resultatet blir en mycket speciell ost med en smidig konsistens. En äldre Provolone kan ha en tydlig örtkryddad arom.

Prästost - ost från 1700-talet

Första gången som Prästost omnämndes var i den stockholmska dagstidningen Dagligt Allehanda 1771. Speciellt intressant är att den där omtalas som ”Smålands- eller så kallad prästost”.
Medan ”vanlig” ost gjordes av skummjölk tillverkades prästostarna på 1700-talet för det mesta av oskummad mjölk. Ibland förstärkte man smaken ytterligare med grädde, brännvin, konjak, kummin, kryddnejlikor och kanel.

Pultost - en norsk specialitet

Pultost är en av Norges mest traditionsrika ostsorter, med kanske en tusenårig historia. Namnet kan komma från det danska ordet pult som betyder klump. Osten görs på skummjölk och är kryddad med kummin. Ostens struktur påminner om Keso. Förutom vanliga mjölksyrakulturer tillsätts också en speciell jästsvamp. Smaken är kraftig. Lukten är mycket karakteristisk och liknar ingenting annat.

Reblochon - kittost från nordöstra Frankrike

Reblochon är en kittost från nordöstra Frankrike. Ursprungligen tillverkades den av mjölk som hölls undan (lait de rebloche) när skattemyndigheterna besökte gårdarna för att kontrollera mjölkproduktionen. Bönderna mjölkade nämligen inte ur korna helt utan avslutade mjölkningen först när kontrollanterna gått. Den resterande mjölken användes sedan för gårdens konsumtion. Osten har en stark, utpräglad doft och gräddig smak.

Red Leicester - en röd cheddar

En röd ost från Leicestershire i England är Red Leicester. Redan på 1700-talet tillverkades denna färgade ost. Den tillverkas som den nära besläktade Cheddar, men är smuligare och mognas i tre till nio månader. Färgen produceras av fröna från annattoträdet. Traditionellt tillverkas osten med en diameter på 46 cm och en höjd på 10 cm. Vikten varierar mellan 13 och 18 kg. Smaken är något söt och tilltar under mognaden. Den traditionella drycken till Red Leicester är öl.

Robiola - färskost lagrad i savoykålblad

Robiola är en färskost som tillverkas i Lombardiet och Piemonte i norra Italien. Den görs på ko- och får- eller getmjölk. Osten får mogna 3-14 dagar vid 15-20°C. För att mogningen skall gå fortare låter man osten mogna i savoykålblad. Ostarna i Piemonte är ofta runda, medan de från Lombardiet är kvadratiska. De är 4-5 cm höga och väger ca 400 g. Det är en krämig ost med orangefärgad skorpa. Färsk är den syrlig, men får en fylligare smak som mogen.

Roncal - fårost från Navarra

I Roncal-dalen i nordöstra hörnet av Navarra i Spanien produceras Roncal. Det är en cylindrisk fårost som väger 1-3 kg och lagras i minst 4 månader. Den har en smöraktig smak med en doft av halm, torkad frukt och svamp. Osten har tillverkats i 3000 år och är den första spanska osten som blivit ursprungsskyddad. Den påminner om Manchego, men har en egen karaktär.

Roquefort - lagring och monopol

Vid tillverkning av Roquefort används fårmjölk. Namnet Roquefort förekom i tullhandlingar så tidigt som år 1070. 1407 fick invånarna i Roquefort genom ett kungligt brev av Charles VI monopol på lagring av ost i kalkgrottorna. Monopolet bekräf-tades sedan flera gånger, sista gången 1732 av Ludvig XV.

Runda pipor - Hur?

Om ostmassan formas och pressas under vassleytan utan att luft kommer in mellan de enskilda ostkornen smälter dessa samman och den färska ostens massa blir nästan helt tät. I massan finns då endast ett litet antal, för ögat osynliga håligheter, s.k. pipanlag. Den gas som under mogningen bildas av mjölksyrabakterierna eller av särskilt tillsatta propionsyra-bakterier (Grevé) samlas i pipanlagen, som då utvidgas till de runda ostpiporna.

Rushan - kinesisk stekt ost

Rushan är namnet på en ost, gjord på komjölk, från provinsen Yunnan i sydvästra Kina. För att koagulera mjölken kan man använda risvinäger. Man formar små kulor av ostmassan och hettar upp dessa i vasslen. Den elastiska ostkulan dras isär och läggs på en bambumatta. Osten täcks med en andra matta och rullas ihop. Den kan ätas färsk, men också stekt eller grillad.

Rörost - kulturprodukt från fäbodarna

Rörost har släktskap med sötost samt med søst och gomme i Norge. Den löplagda ystmjölken skärs i bitar, får sedan koka i vasslen tills den blir karamelliserad (liknar tillverkning av messmör). Man tillsätter kanel, kardemumma, sirap och kokar bort vätskan. När nästan all vätska är borta tillsätter man en redning med ägg och mjöl. Det finns mängder med olika recept beroende på var man bor i landet.

Saint Agur - en ung blåmögelost

Saint Agur är en relativt ny blåmögelost. 1988 skapade det franska mejeriföretaget Bongrain denna krämiga och fylliga ost. Genom att tillsätta grädde till komjölken skapas en något mildare smak än hos vanliga blåmögelostar. Tack vare krämigheten så är den lätt att bre. Osten lagras i 60 dagar, tillverkas i Auvergne-regionen och är lätt att känna igen på grund av sin åttkantiga form.

Sakura - japansk ost med körsbärsarom

Från ön Hokkaido i norra Japan kommer mjukosten Sakura. Den är den första genuina japanska osten. Den mognar på blad från det japanska bergskörsbärsträdet och får därför en speciell arom. Sakura betyder körsbärsblomma på japanska. Osten är gräddvit, rund, platt och väger bara 90 g. Den är gjord på komjölk och pryds på ovansidan av en körsbärsblomma.

Salt i osten - Varför det?

Varför saltas osten? Den mängd salt som olika mikroorganismer tål varierar relativt mycket. Saltet inverkar därmed på mjölksyra-bakteriernas aktivitet. T.ex. kan storleken på ostens pipor styras på detta sätt. Saltet ökar vatten-innehållet i osten och bidrar därigenom till bättre konsistens. De vanligaste hårdostarna har omkring 1.2 -1,5 % salt.

Samsø - klassisk dansk hårdost

Samsø har fått sitt namn efter den danska ön, som ligger i Kattegatt. Osten skapades omkring 1800 av schweiziska ostmästare som en dansk version av Emmentaler, men har utvecklats till en egen ostsort. Samsø är således rundpipig, med små pipor och kan påminna om Herrgård. Den tillverkas både som rund och i blockform. Lagras mellan 3 och 6 månader. Aromen är något nötaktig. Konsistensen är smidig och elastisk. Fetthalten är 28 %.

Sbrinz – extrahård ost från Schweiz

Sbrinz är en extrahård ost från Schweiz. Osten är stor: diameter 45-65 cm, ca 15 cm hög och med en vikt på 25-45 kg. Konsistensen är hård och grynig. Smaken är svagt syrlig, fruktig, sötaktig med en lätt ton av rostad cikoria. Sbrinz måste lagras i minst 16 månader, men lagras ofta i två till tre år. Mjölken är max 15 timmar när den processas. Korna äter bara gräs på sommaren och hö på vintern.

Smakrika julostar

SMAKRIKA ostar på julbordet:
• Gråtande finsk Emmentaler
• Gruyère, “Emmentaler” med sting
• 1878, prästost som biter
• Åldrig Cheddar från Kvibille
• Svarta Maja, passar till aquavit
• Taleggio, smälter i munnen
• Lagrad Grevé, känns i gommen
• Roquefort till glöggen
• Stilton, engelsk aristokrat
• Danablu, stark och salt
• Gorgonzola, italienskt smörig

Smakstarka ostar - från Normandie

Pont l´Evêque och Livarot är kittostar från Pays d´Auge i Normandie. De tillhör de tio starkaste ostarna i Frankrike. Aromen är mycket kraftig och har prägel av stall, bacon och ammoniak. Smaken är diskretare, men har ändå kraftiga övertoner. Rioja Reserva, Cider (fransk) och Calvados är lämpliga drycker till dessa kraftfulla ostar.

Småländsk Hemost

Hemost var det vanliga namnet på de ostar som förr tillverkades på gårdarna i Småland. På det privat-ägda mejeriet i Vrigstad, ca 6 mil söder om Jönköping, tillverkas nu denna typiska ost. Man följer ett gammalt recept och får därmed den speciella syrliga smak och smidiga konsistens som utmärker den småländska hemosten. Den tillverkas i det vanliga låga hushålls-ostformatet och väger drygt 1,6 kg.

Snøfrisk - en krämig getost

Snøfrisk är en krämig, lätt bredbar norsk ost, som är gjord på 80 % getmjölk och 20 % grädde av komjölk. Smaken är frisk, syrlig, aromatisk med en tydlig prägel av smaken på getmjölken. Fetthalten är 25 procent. Snøfrisk lanserades i samband med de Olympiska Spelen i Lillehammer 1994.

Sovrano - "parmesanost" på buffelmjölk

Sovrano är en ”parmesanost” där buffelmjölk är en viktig ingrediens. Basen är komjölk, men det skall vara minst 20 procent buffelmjölk. Latteria Mauer i Lombardiet, skapade denna ost år 2000. Sovrano lagras i minst 18 månader och ger en fylligare smak tack vare buffelmjölken. Mjölken har högre innehåll av fett, protein och kalcium än komjölk.

Steppost - egensinnig kittost

Om Gustav Vasa hade fått bestämma vilken ostsort som skulle tillverkas i Dalarna hade det säkert blivit steppost — en ost med kraft, styrka och en egensinnig karaktär. Steppost är en kittost. Kittfloran ger den typiska rödgula färgen och den speciella smaken. Denna produktteknik gjorde det lättare att undvika problem med mögel då ostlagren förr var svåra att hålla mögelfria.

Stilton - engelsk grön/blåmögelost

En berömd engelsk ost, Stilton, började tillverkas ca 1730. Den är en grön/blåmögelost som påminner om vår Ädelost men har en kraftigare smak. Ostens namn är skyddat sedan 1700-talet. Man sålde osten till passagerare i diligensen när denna gjorde uppehåll vid puben The Bell Inn i den lilla staden Stilton norr om Cambridge.

Stureost - historisk ost från Småland

Stureost är uppkallad efter Sten Sture d.y. (1493-1520, riksföreståndare 1512-1520) som hade ett jaktslott i Småland. Osten började tillverkas omkring 1960 på, det numera nedlagda, mejeriet i Sävsjö i Småland och tillverkas nu av Arla i Falkenberg. Stureost är en 2 kilos gräddost i samma format som Hushållsost. Den är grynpipig med mjuk till spröd konsistens med frisk, ren syrlig smak.

Svart Emmentaler - en vacker ost från Finland

Svart finsk Emmentaler är lagrad minst nio månader och kallas därför svart. Osten skapades 1856 av Rudolf Klossner, ostmästare från Schweiz som tog med sig sina ostkunskaper till Sippola Herrgård. Svart Emmentaler har en fyllig, stark, söt-salt smak. Tårar av välsmakande aminosyror i piporna och vita aminosyrakristaller är typiska för osten.

Svecia - svensk ost från 1200-talet

Svecia har genom åren bildat bas för utvecklingen av mång-skiftande ostsorter. Den bygger på gammal, svensk osttradition, troligtvis ända från 1200-talet. Då fick osten också fick sitt namn - Suecia är det latinska namnet för Sverige - ett samlingsbegrepp för lokala, svenska ostar som tillverkades enligt likartade recept. Idag tillverkas Svecia av Arla Foods i Kalmar och av Falköpings mejeri.

Sveriges största osttävling

Sveriges största osttävling har 2008 avgjorts i Ås utanför Östersund. Den ingår i Særimner - en mötes-plats för mathantverkare. Ett hundratal ostar bedömdes. Agneta Larsson, Strömmens Gårdsmejeri i Boltjärn utanför Ånge, tog tre guldmedaljer med St Olof (mjuk kittost), Ranklev (syrad ost) och Snöberg (oljemarinerad ost).

Taleggio - italiensk kittost

Den italienska osten Taleggio kommer från staden med samma namn i närheten av Bergamo. Den har funnits i 1000 år. Formatet är ofta 20x20 cm. Den skall ha en mörkt rosaorange kittyta. Aromen består av russin, nötter och syrliga citroner och en aning stalldoft. Osten är smidig och smälter lätt i munnen. De ostar som framställs på gårdarna har kraftigare smak än de från de vanliga mejerierna.

Testun al Barolo - indränkt av vin

Från Piemonte och Beppino Occelli kommer en vin-indränkt hårdost, Testun al Barolo. Den tillverkas av en blandning av ko- och getmjölk från djur som betar på sommarängar. Den lagras först i fem månader och förfinas sedan i två månader där den berikas med vinet Barolo. Den har blivit utnämnd till ”best drunken cheese” av Slow Food-experter. Ostens yta är täckt av pressrester från Nebbiolodruvor.

Tête de Moine - betyder munkhuvud

Tête de Moine betyder munkhuvud. Osten härstammar från Jurabergen i Schweiz. Den har formen av en liten cylinder. Osten har en fast konsistens. Det kan finnas små pipor. Smaken är söt och kryddig med nötkaraktär. Äldre ostar luktar kraftigt av rostade nötter med doft av stall och vin. Osten serveras vanligen i tunna, krusiga skivor med svartpeppar och kummin.

Tilsiter - kittost från Ostpreussen

Tilsiter är en kittost som uppfanns av holländska immigranter i staden Tilsiter i Ostpreussen. Numera heter staden Sovetsk och ligger vid floden Njemen (ty. Memel) på gränsen till Litauen. Osten har kopierats allmänt och tillverkas över hela Europa. En Tilsiter skall vara smidig, något syrlig, och ha en mild smak av kittflora. En svensk variant var Kavaljer, från Karlstad, som var en ytterst välsmakande gräddost

Tiroler Alpkäse - bergsost från Österrike

Tiroler Alpkäse tillverkas i Tyrolen väster om Innsbruck. Den tillverkas endast på somrarna när korna betar på de högt belägna ängarna. Kvällsmjölken blandas med morgonmjölken. Under processen värms ostmassan till 50-54 °C. Osten, som tillhör kategorin kittostar, är stor, rund och väger mellan 30-40 kg. Konsistensen är fast, men ändå smidig att skära. Tack vare det fina betet har den en kraftig, aromatisk och pikant smak.

Tät ost - ost utan pipor

I Sverige tillverkas relativt små kvantiteter hårdost med tät textur. Internationellt sett är det vanligare. Den vanligaste osten är Cheddar, som torde vara den ostsort som produceras mest i världen. Tät ost får man genom att inte forma osten förrän större delen av mjölksockret (laktos) i ostmassan har övergått till mjölksyra. Det bildas då ingen gas i den färdigpressade osten och därför blir den tät.

Vacker ost är bra ost


Ostens utseende är korrelerad till ostens smak. En vacker ost är därför en bra ost. Tänk på det när ostarna skall inköpas.

Vaxning - skyddar osten

En hårdost (ex. Herrgård eller Grevé) torkas efter saltningen ett par veckor i färskostlager. Efter ytterligare en månad i ett varm-lager, paraffineras eller vaxas osten. Detta skydd av paraffin eller vax har till uppgift att förhindra att osten torkar ut och att skydda mot angrepp av mögel. Var sjätte vecka under mognadslagringen upprepas vaxningen.

Vesterhavsost - en ost med terroir

Vesterhavsost är en rund, ekologisk hårdost från trakterna av Limfjorden på Jylland. Sju bönder levererar mjölken från kor som betar på ängar nära Vesterhavet. Osten lagras minst 26 veckor i ett ostlager där den salthaltiga havsluften blåser in i ostlagret och ”kryddar” osten. Konsistensen är hård och något spröd. Smaken är fyllig, kraftig, något söt med en intensiv, mogen arom. En ost med ”terroir”, präglad av trakten.

Vietnamesisk - finns det?

Mjölkproduktion i Vietnam

I utvecklingsplanen, från 2004, för mejeriindustrin fram till år 2010 vill man öka antalet mjölkkor till 200000 och mjölkmängden till 350000 ton. Då vill regeringen att varje vietnames skall konsumera 10 kg mjölkprodukter per år. Kanske kommer det då att finnas utrymme för vietnamesisk ost - VietOst?

Vit blåmögelost

Kombinationen av vitmögelost och blåmögelost ger en ost med speciell, krämig, aromatisk smak. Smaken av det vita, yttre möglet med en smak av champinjoner passar utmärkt till den skarpare smaken av blåmöglet (Penicillium roqueforti ). Kända ostar i denna kategori är Bavaria blu, Bresse Bleu, Cambozola.

Västerbottensost – berömd

Västerbottensost är Sveriges mest berömda ost.
Den har alltid tillverkats i Västerbotten. Starten skedde i Burträsk under åren 1869 till 1872. Som mest har den producerats på ett 40-tal mejerier. Idag är bara ett mejeri kvar, Burträsk, som ingår i Norrmejerier, där osten oavbrutet tillverkats sedan starten.

Västerbottensost – en annan slags Västgötaost

Västerbottensosten har sitt ursprung i Västgötaosten, men kanske med inflytande av kunskaper från Tyskland. I mitten av 1850-talet invandrar mejerskan Leonore Mortensen till Västergötland. När hon senare, på en mejeriskola, lär blivande mejerskor att göra Västgötaost är en av eleverna Eleonora Lindström från Burträsk.

Västerbottensost – export

Västerbottensost finns också att köpa i USA. Men det är inte alltid säljarna i Amerika vet vad det är för slags ost de säljer. Ett par stycken väljer att kalla osten "Vasterbotten cheddar". Hur tycker då säljarna "over there" att man skall äta denna berömda ost? Vad sägs om den här uppmaningen: "Serve it in the Swedish tradition with some ginger snaps and a cup of hot glogg." Kanske dags att pröva något nytt?

Weisslacker - Bierkäse från Bayern

Weisslacker är en ölost (Bierkäse) från Bayern. 1874 uppfanns den av bröderna Kramer i staden Wertach. Den är tegelstensformad med hög salt- och fetthalt och extra lång hållbarhet. Osten är vitaktig, spröd och har lite oljig konsistens. Smaken är mycket pikant, stark och fyllig. Doften är intensiv. Man äter osten på smörgås med smör. rädisor och peppar. Den kräver ett förråd av kallt, ljust öl för att släcka törsten.

Ädelost - 1934 i Kvibille

Ädelost skapades 1934 i Kvibille av dansken Marius Boel, när han köpte mejeriet. Han hade tidigare skapat den danska blå-/grönmögelosten Danablu. Kunskapen om ädelost spreds och tillverkning startade på mejerierna i Säffle, Karlstad, Östersund och Nyköping, men har där numera upphört. Endast Kvibille tillverkar nu ädelost, men många gårdsmejerier tillverkar varianter.

Ät mer ost - bli friskare

Hög konsumtion av mjölkfett
- Lägre risk för hjärtinfarkt
En ny avhandling från Oslo Universitet bekräftar svenska studier att personer med hög konsumtion av mjölkfett löper lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt.
Fett som kommer från ost verkar ha särskilt gynnsam effekt, jämfört med både fett från mjölk och smör.
Alltså: ÄT MER OST!
Källa: Biong, Anne Sofie, 2007, Dairy products and myocardial infarction, Thesis, Faculty of Medicine, University of Oslo.

Örnost - en bortflugen ost

För ca 25 år sedan fanns i Örnsköldsvik en ost med ett verkligt fyndigt namn — ”Örnost”. I slutet av 50-talet började man tillverka denna ost. Den var en variant på Svecia men i formatet som en fyrkantig limpa, förpackad i plastfilm och med en vikt på ca 4 kg. Osten fick, som namnet antyder, en flygande start och fanns snart även som Örnsköldsviks Gräddost.